Waarom is voorbereiden belangrijk?

Het belang van een goede voorbereiding

Om je kind te helpen een (plotselinge) opname goed te verwerken is het belangrijk je zoon of dochter zo goed mogelijk voor te lichten over alles wat er gaat gebeuren. Ook op jou als ouder komt veel af. Voor het hele gezin is het dan ook een ingrijpende gebeurtenis. Het boek ‘Een operatie voor Fientje’ is dan ook voor het hele gezin, en je kind dat geopereerd gaat worden in het bijzonder. Het is een belangrijk handvat in de voorbereiding op een operatie.

Kinderen verwerken een opname het beste wanneer ze vooraf weten wat er gaat gebeuren. Voorbereiden is dan ook erg belangrijk! Het is dan ook belangrijk dit onderwerp meerdere malen ter sprake te brengen. Een keer uitleggen is niet genoeg! Zo weet je ook wat je kind al begrijpt en waar, eventueel door medisch personeel, nog aanvulling nodig is. Als je kind in het ziekenhuis merkt dat het er net zo aan toegaat als dat van tevoren is verteld, versterkt dat het vertrouwen in jou als ouder. Veel kinderen die niet zijn voorbereid blijven vaak lange tijd een gevoel van argwaan en wantrouwen houden. Wees je er van bewust dat een kind dat is voorbereid soms juist meer opgewonden kan zijn. Ook wil voorbereiden niet zeggen dat een kind heel makkelijk met alles mee gaat en helemaal geen protest of angst zal tonen. Voorbereiden en gerust stellen moet dan ook niet met elkaar verward worden. Toch is voorbereiden cruciaal voor een goede verwerking van de hele opname.

Spoed

Bij meer dan de helft van de kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen, gaat het om een spoedopname. Hier is de voorbereiding in het ziekenhuis vaak minimaal vanwege de urgentie en heb je het als ouder thuis ook niet herhaaldelijk kunnen bespreken.

Tip! Praat eens met je kind over dit onderwerp zoals je ook een gesprek hebt over school, de speeltuin of de dierentuin. Je kunt bijvoorbeeld op het onderwerp inhaken wanneer je kind een keer ‘doktertje’ of ‘ziekenhuisje’ speelt. Dit hoeft maar heel summier te gebeuren omdat met name peuters en kleuters bij een verhaal dat te gedetailleerd is, van streek kunnen raken. Zo krijg je een beeld bij wat je kind al weet en kun je dit waar nodig aanvullen.
Ook het voorlezen van een algemeen boekje kan een goed middel zijn om hier eens over in gesprek te komen. ‘Een operatie voor Fientje’ kan hierbij goed gebruikt worden. Dit kan gelezen worden zonder een directe aanleiding maar kun je ook lezen wanneer een familielid, vriendje of vriendinnetje geopereerd gaat worden.

Geef je kind eens een dokterskoffertje cadeau, zodat het hier spelenderwijs vertrouwd mee kan raken.

dokterskoffertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.