Waarmee bereid ik mijn kind voor op een operatie?

Je kunt op verschillende manieren je kind voor bereiden op een operatie. Vaak werkt het ook goed om hier combinaties in te maken zodat het op verschillende manieren bij het kind binnen komt. Ook per leeftijd en aard van het kind kunnen verschillende hulpmiddelen passen. Hier kun je als ouder het beste de afweging in maken.

Boeken

Boeken bieden een goed handvat ter voorbereiding op een operatie. Aan de hand van plaatjes en eenvoudige teksten kun je verder in gaan op wat er gaat gebeuren. Het geeft je kind een beeld van wat er zoal kan gebeuren en komt kijken bij een ziekenhuisopname. Door het samen te lezen, lekker op de bank, ontstaat een veilige en vertrouwde sfeer waardoor je kind de informatie makkelijker op zal nemen. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen protocollen dus neem niet alle informatie uit een boek even letterlijk. Voor specifieke informatie kun je het beste een afspraak op de kinderafdeling maken.

Een operatie voor Fientje is een goed handvat in de voorbereiding op een operatie.

Spelenderwijs

Vooral kleine kinderen absorberen de meeste informatie spelenderwijs. Ziekenhuisje of doktertje spelen met een dokterssetje, verkleedkleren van een dokter of zuster aan, pop die ziek is. Als ouder kun je tijdens het spel van je kind, mondjesmaat wat informatie toevoegen en vragen stellen. Zo krijg je als ouder zelf ook goed inzicht in wat je kind al weet en begrijpt.

Kijk hier voor een dokterskoffertje. Je fantasie even de vrije loop kunnen laten en ziekenhuisje of doktertje spelen met dit leuke koffertje gevuld met instrumenten van hout.

Creatief

Tekenen, knippen en plakken zijn ook manieren om te kijken wat je kind al weet. Als ouder kun je dan de dingen uitleggen die je belangrijk vindt om aan te vullen. Bijvoorbeeld door je kind te vragen om zichzelf te tekenen. Vervolgens stel je vragen over de tekening, zoals; Waar doet het pijn? Wat bedoel je precies? Hoe ziet het er uit na de operatie? Deze vorm van expressie zorgt voor een goede verwerking. Door het praten over de tekening komt de informatie nog eens extra voorbij. Herhaling is namelijk erg belangrijk voor een goede opname van de informatie.

 
dokterskoffertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.